Mad og vin

Mad og vin

Finca Laberinto har et meget veludstyret køkken, som vil tilfredsstille de allerfleste med bl.a. to ovne, et stort gaskomfur og vinkøler, foruden naturligvis en stor udendørs gasgrill. Køkkenet indeholder desuden diverse kogebøger med spanske retter, bl.a. opskriftsamlingen fra ”AnneMad i Spanien”, som vores lejere frit kan benyttes. Linket Andalucian recipes kan også bruges til at finde inspiration til lokale retter. Alle opskrifter på denne side er på engelsk.

Friske figner og de fineste Marcona (og Communes) mandler fra egen have

Grunden omkring Finca Laberinto er tilplantet med overvejende mandel- og oliventræer, men vi har også et par citrontræer, et granatæbletræ, vinplanter, et stort figentræ samt diverse krydderurter. Afhængig af årstiden vil I som gæster i Finca Laberinto frit kunne plukke til madlavningen, drinks eller hvad de kulinariske evner rækker til.

Marked i Competa

Indkøb af madvarer kan gøres på de lokale markeder, som bugner af frugt og grøntsager, eller i de lokale butikker. Det store fødevaremarked, Las Atarazanas, i Málaga er en oplevelse i sig selv med alle de friske varer. Las Atarazanas er åben fra mandag til fredag, kl. 8.00 – 14.00. Adressen er Calle Las Atarazanas. Man kan med fordel efterlade bilen i parkeringskælderen på Plaza de la Marina. Se linket: Fødevaremarked i Málaga

Boder i fødevaremarkedet Atarazanas

Fødevarer er noget billigere i Spanien, se link fra Radio Solymar Radio Solymar, Danmark dobbelt så dyr som Spanien.

Muscatel vinen

Cómpeta er kendt for dens søde vin, Cómpeta Muscatel, og vinproduktionen er i dag igen distriktets største indtægtskilde. Vin- og rosin dyrkning var i mange århundreder byens levevej, men i 1887 da den frygtede vinlus ”filoxera” tog livet af de fleste vinstokke sluttede eventyret. Byen mistede sit økonomiske grundlag, og mange mennesker emigrerede i slutningen af 1800.tallet til Sydamerika. Byen sygnede hen i de efterfølgende årtier, og det var først da turismen gjorde sit indtog i 70'erne, at byen igen blomstrede op.

Moscatel vinen vokser godt i området, og vinen er gået fra at være overvejende en vin, der drikkes lokalt, gået hen og blevet berømt. Den har bl.a. været brugt til den spanske kronprins’ bryllup i 2004, og den serveres på nogle af Gordon Ramsey’s restauranter i England.

Den søde vin, Cómpeta Muscatel, som også kaldes Jarel, fremstilles på vingården Bodegas Almijara i Cómpeta. Jarel, der fremstilles både som lys, sød vin og som en mørkere vin lavet på tørrede druer eller rosiner, er gode til desserter og oste, ligesom den med fordel kan bruges til at give en sovs ekstra liv.

De bedste druer på vingården bruges dog til den nye vin, Molino Real (også kaldet Mountain Wine), som er næsten ubetalelige og meget svær at finde. Produktionen startede i 1998 og ejeren, José Àvila Ruiz, udvælger selv moscateldruerne, som anvendes til denne vin. Molino Real lagres på fransk eg i 20 måneder, mens Jarel får lov til at lagre på store metaltanke,”. Molino Real er fortræffelig til ost, kage og frugt.

Vinproduktionen i området fejres hvert år den 15. august med en fest for hele byen, Noche del Vino fiesta, hvor flere tusind liter vin gratis uddeles og op til 3.500 mennesker samles i byen til fest, druetrampning (!), god vin og mad og selvfølgelig flamingo dans. Se linket Vinfestival.

Restauranter

Und også jer selv at besøge nogle af de mange barer og gode restauranter i området. Der er ca. 35 barer og restauranter bare i Cómpeta. Vi har adskillige favoritrestauranter både i Cómpeta og i omegnen, alle i en rimelig prisklasse:

Restauranten El Cortijo er et besøg værd, hvis I gerne vil have fantastisk mad og god betjening. Specielt hvis I har noget at fejre under jeres ferie, er restauranten et godt bud. Prøv eventuelt også deres eget hjemmebryggede øl - den er velsmagende!
Restauranten ligger i den nordvestlige del af byen med en dejlig udsigt ud over byen.

Ynglingsretten Gambas Pil Pil

Bar Oscar ligger centralt i Cómpeta bag kirken og byder på små lækre rettter. Serveringen er i top oftest styret af ejeren selv, der sørger for at alle gæster føler sig godt tilpas.

Taberna Teteria Hierbabuena er stedet, hvis man kan lide veltilberedt marokkansk inspireret mad og marokkansk stemning. Tapasbaren er lille, men bestemt værd at prøve. I finder Taberna Teteria Hierbabuena til højre for parkeringshuset i Cómpeta.

El Pilon er endnu et godt bud på en spændende restaurant lige midt i Cómpeta, beliggende nord for parkeringshuset. Prøv deres dejlige søndagsfrokost, som også er meget populær blandt fastboende i byen. En tur i baren kan også anbefales, men pas på - deres drinks er store!

Restauranten Cantueso ligger et pænt stykke væk, og et besøg gør sig bedst som en del af en udflugt til egnene vest for Cómpeta. Stedet har den mest vidunderlige udsigt med sin beliggende nord for Viñuela søen nær Periana. Restauranten hedder Cantueso og er engelsk ejet. Maden er god, og indtaget med udsigt ud over søen og bjergladskabet gør oplevelsen til noget helt specielt. Se også hjemmesiden Cantueso. Husk at reserve bord (i forreste række med udsigt) – og at skrive kørevejledningen, som I også finder på hjemmesiden, ud inden afgang.

Udsigten fra Restaurant Cantueso

Venta el Curro i Archez er stedet, hvis I til en god – og meget stor bøf. Restauranten laver bøffer på deres udendørs grill ved indgangen til restauranten hele året rundt, og de smager himmelsk. Normalt er der ingen grund til at bestille flere retter, hovedretten er for de fleste mere end rigelig! Husk at sydpå er ”gennemstegt” ofte lig vores ”medium”, så det kan være en god idé at bestille bøffen en tak mere stegt end normalt. Prøv enventuelt også ”Pollo al vino de Archez”. Retten er forberedt med den kendte søde hvidvin fra området, og den smager himmelsk. Også selv om ikke alle er vilde med selve vinen! I restauranter i Cómpeta kan retten også fåes, her hedder den blot "Pollo al vino de Cómpeta".

Kørevej: Kør mod Sayalonga og drej til højre mod Archez ca. halvvejs mod Sayalonga. Følg vejen indtil Archez og drej til venstre over en lille bro, når I ankommer til byen. Lige efter broen til højre ligger Venta el Curro overfor den gamle røde vandmølle.

Restaurant Perico ligger på Plaza Almijara ved kirken i Cómpeta. Prøv deres store tapasbar med både fiske- og skaldyrsretter og mere traditionelle retter.

Chorizo pølser serveret på spansk manér Restaurant Perico

Bar Marcos kan anbefales, hvis I har lyst til at besøge en lokal tapasbar. Baren ligger til højre ca.50 meter før turistinformations kontoret, når I kører ind i Cómpeta. Vi bruger ofte stedet til at få det første måltid, når vi ankommer til Cómpeta efter en lang flyvetur. Peg blot på det antal små retter I ønsker fra baren, og sæt jer til rette på plastic stolene og nyd den meget lokale stemning.

Venta de Palma har ry for at være den mest besøgte bar i Cómpeta trods sin meget beskedne størrelse. Baren ligger på hjørnet overfor Porticheulo på vej ned til Finca Laberinto. Man kan godt forledes til at tro, at alle ejerne af bilerne udenfor er kunder i Porticheulo, men tag ikke fejl – en stor del af ejermændene er at finde i Venta de Palma’s indre - eller på en stol klemt op ad husmuren udenfor. Besøg Venta de Palma og oplev lokal og hyggelig spansk stemning.

Kontakt tlf.: +45 28872821 e-mail: kontakt@fincalaberinto.com © copyright 2016 - 2017
El Registro de Turismo de Andalucia CR/MA/01326